Ga ik nat op mijn koeltoren?

Schema koeltorenEen (natte) koeltoren gebruikt de extra koeling van verdamping van water om dieper te kunnen koelen dan met een drycooler mogelijk is. Ze worden dan ook veel geroemd om de mogelijkheid in een breed gebied van buitentemperaturen directe koeling te leveren mét een uitstekende energie-efficiëntie.

Toch komen die goede energieprestaties helaas wel met een prijs. Het kost veel tijd én geld om een natte koeltoren beschikbaar te houden. En in tegenstelling tot de traditionele combinatie van (compressie)koelmachine met drycooler zijn er nog twee grote variabele gebruikskosten naast het elektriciteitsverbruik, namelijk:

• de toevoeging van biocide, tegen aangroei en ter voorkoming van legionella; en
• het suppletiewater, voor het aanvullen van het verdampingswater en water dat gespuid is voor het reinigen van het systeem.

Bij veel eigenaren van een installatie met een natte koeltoren leven er dan ook vragen zoals: haal ik het maximale uit mijn koeltoren; en: is een koeltoren wel nuttig voor mij?

Daarom heeft Lift nu een module ontwikkeld die specifiek bedoeld is voor natte koeltorens. Door het slim combineren van kennis, meetgegevens  en onderhoudsgegevens wordt in één overzicht antwoord gegeven op drie vragen:

performancerapportage koeltoren

• Is mijn koeltoren betrouwbaar beschikbaar?
• Zet ik mijn koeltoren optimaal in?
• Hoeveel kost de energieopwekking met de natte koeltoren per GJ opgewekte koude?

Wilt u meer informatie hebben over de mogelijkheden? Neem dan contact op met uw contactpersoon van Lift of stuur een e-mail naar info@liftmonitoring.nl.