“Dit systeem moet altijd werken”

Den Bosch verwarmt haar wijk Hinthamerpoort met warm slootwater

In de wijk Hinthamerpoort in Den Bosch worden 452 appartementen verwarmd met een bijzonder warmte- en koudeopslagsysteem. Het oppervlaktewater dat namelijk in de zomer opwarmt door de zon, wordt opgeslagen in de bodem. Die warmte gebruiken ze in de winter.
“Je kunt je voorstellen dat dit systeem het altijd moet doen” aldus Gijs van Heijster,bij Essent. Daarom koos hij voor Lift om het systeem te bewaken.

Oplossen, nog voordat het een probleem is

“We hebben dit systeem zo ingericht dat de werking van de regeneratievoorziening bewaakt wordt met een alarm. Als dat alarm wordt geactiveerd, is er iets mis.” Aldus Wijnand Vink, projectmanager bij Lift, “Zo kregen we laatst de melding dat de regeneratievoorziening niet actief was terwijl dat wel zou kunnen. Zodoende werd op dat moment geen warmte geladen voor de komende winter. Dat had niet direct problemen gegeven, maar over een half jaar wel. Zonder Lift was je hier niet gauw achtergekomen. Dus gelukkig konden we dit nu gelijk oplossen.”

Vinger aan de pols

Lift rapporteert maandelijks over de energievoorraad en het –verbruik. Hierbij worden ook continu de werkelijke prestaties vergeleken met zowel de vergunning als het ontwerp. Dit wordt maandelijks samengevat in een aantal zogenaamde Key Performance Indicators, die in rapportvorm per e-mail verschijnt.

Gijs van Heijster: “Doordat LIFT onze systemen bewaakt, weet ik zeker dat geen nieuws, goed nieuws is en dat ik niet een half jaar later alsnog verrast wordt. Zo kunnen wij ons met onze volle aandacht richten op die plekken waarvan we weten dat ze aandacht nodig hebben.”