NIOO: één van de meest duurzame gebouwen van Nederland

In 2011 is het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen geopend. Het NIOO-gebouw is niet alleen een architectonische blikvanger, maar ook één van de meest duurzame gebouwen van Nederland, met ondermeer WKO en Hoge Temperatuuropslag op 300 meter diepte en gebouwd met Cradle to Cradle (C2C)-materialen. Het installatieconcept leidt tot 70 á 80% besparing op primaire energie voor koeling en verwarming. De EPC is lager dan 0,3; de GreenCalc-score bedraagt 300. Het gebouw omvat 14.000 m2 kantoren en laboratoria op 4 hectare grond. Het NIOO biedt veel ruimte voor experimenten.

De systemen bijsturen op basis van Lift

NIOO gebruikt Lift om de werking van het WKO- en het hoge temperatuuropslagsysteem in de gaten te houden. Hoe NIOO de systemen inzet? Dat wordt bepaald op basis van de informatie die uit Lift komt.

Jos Waagmeester, directeur van Lift: “Het NIOO gebouw is ook zo’n parel van een klant. Een gebouw dat van meet af aan goed is doordacht. En deze mensen begrijpen dat er werk zit in het beheren van duurzame klimaatinstallaties. Dat doet ons goed.”