Probleem met uw WKO-systeem?
Zo lossen wij dat op

Stel je hebt een gebouw met een WKO installatie. Het is binnen lekker op temperatuur maar aan het eind van de maand krijg je een torenhoge energierekening. Er is duidelijk iets mis maar waar ligt het aan? Meestal gaat het om problemen die met een kleine ingreep verholpen kunnen worden. Maar dan moet je wel weten wat er mis is. En dat is nou precies waar wij bij Lift energiemonitoring in gespecialiseerd zijn; het doorgronden en oplossen van problemen. Dit is hoe wij dat doen:

De 7 stappen van Lift

Stappenplan uit 'Het Doel'

Stappenplan uit ‘Het Doel’

De 7 stappen die wij gebruiken bij het optimaliseren van WKO installaties vond ik ook terug in het boek: Het Doel van Eliyahu Goldratt. Het verhaal gaat over een fabrieksmanager (Alex) die geholpen wordt door een managementgoeroe (Johan) om zijn slecht draaiende melkfabriek op orde te brengen en sluiting te voorkomen. In het verhaal wordt gestructureerd een proces doorlopen en stappen gezet om te komen tot continue verbetering. Er staan een aantal zaken centraal die generiek zijn en daardoor van toepassing op allerlei processen en activiteiten. Hoe het precies werkt en hoe wij dit toepassen is het best uit te leggen met een voorbeeld.

De Fabriek

Copyright: Seattle Municipal Archives

In de praktijk

Een van onze klanten, een ziekenhuis, had problemen met hun WKO-installatie. Er waren comfort-klachten tijdens warme dagen en er was sprake van een structurele energieonbalans in de bodem. Dit zijn de 7 stappen die wij in zo’n situatie doorlopen om het probleem te vinden:

Nadenken: Het gaat hier om een splinternieuwe installatie die structureel goed in elkaar zit. Toch zien we een te lage energieoverdracht en daardoor een lage efficiency. We beredeneren dat het ergens in de koppeling tussen de WKO-installatie en het gebouw mis gaat. We besluiten hier de focus op te leggen

Meten: We meten gedurende een aantal maanden hoogfrequent de energie uitwisseling tussen het gebouw en het WKO systeem.

Weten: Het blijkt dat de energieoverdracht over de koelbatterijen slechter verloopt dan gebruikelijk. Ook zien we enkele vreemde patronen in de gebouwzijdige data.

Analyseren: De data wijst op defecte of te kleine koelbatterijen. Bij navraag blijken de koelbatterijen inderdaad te klein voor de koudevraag. De vreemde patronen in de gebouwzijdige data leiden ons vervolgens ook naar een verkeerd geïnstalleerde regelklep.

Ingrijpen: We adviseren onze klant om grotere koelbatterijen te installeren en om de regelklep te laten vervangen.

Controleren: We zien na de aanpassingen dat de energieoverdracht nu op niveau is en dat de onbalans afneemt . Ook horen we van onze klant dat de comfortklachten verdwenen zijn.

Herijken: Een succes, maar het kan altijd beter. We kijken opnieuw naar de installatie en definiëren de volgende zwakste schakel. In dit geval is de energie onbalans wel afgenomen maar nog niet helemaal verdwenen. De volgende verbeterslag kan ingezet worden.

Heeft u een probleem of vraag over uw energiesysteem? We gaan graag het gesprek aan, om samen na te denken over hoe uw installatie nog efficiënter kan draaien en uw energierekening omlaag kan.