WKO Universiteit Utrecht beheer(s)baar dankzij monitoring

Twaalf bronnen, zeven gebouwen

De Universiteit Utrecht maakt voor een deel van de universiteitscampus gebruik van warmte- en koudeopslag (WKO) om hun gebouwen duurzaam te verwarmen en te koelen. Met twaalf bronnen en zeven aangesloten gebouwen die via een ringleidingnet energie afnemen, is dit een van de grootste WKO-projecten in Nederland.

Dit jaar en vorig jaar is het bijna vijftien jaar oude WKO-systeem uitgebreid en aangepast om geschikt te zijn voor het in de toekomst aansluiten van nog meer gebouwen. In de uiteindelijke situatie groeit het WKO-systeem door naar een duurzame energielevering van 9.000 MWh per jaar.

Complex beheer

Het beheren van een dergelijke installatie is geen makkelijke opgave. Los van het technisch functioneren van de broninstallaties zelf, moet het WKO-systeem goed samenwerken met elk van de zeven aangesloten gebouwen die elk een eigen regeltechniek hebben. Daarnaast moet het gehele WKO-systeem energetisch gebalanceerd gehouden worden.

Als je niet uitkijkt ben je als beheerder van zo’n complex systeem al je tijd kwijt aan het uitzoeken hoe de installatie functioneert. En houd je geen tijd over voor je eigenlijke werk: het draaiend houden en beter laten functioneren van het WKO-systeem.

Simpeler door monitoring

In samenwerking met De Uithof en de specialisten van IF Technology hebben we daar een goede oplossing voor in kunnen richten. Via één overzicht zijn nu alle aangesloten gebouwen en het grondwatersysteem te benaderen. Het functioneren van de bronnen en het ringleidingnet wordt op hoofdlijnen inzichtelijk gemaakt in twee maandelijkse rapportages gericht op techniek, energie en de juridische aspecten.

 

Screenshot Uithofprojecten

Overzicht van de op de ringleiding aangesloten gebouwen op de Uithof

 

Voor de aangesloten gebouwen is een maatwerk WKO afgifte rapportage ontwikkeld die voor elk aangesloten gebouw inzicht geeft in het technisch en energetisch functioneren. Snel en duidelijk overzicht op hoofdniveau. En waar nodig kan je dan altijd nog tot op kwartierniveau in zoomen op de honderden flow- en temperatuurmetingen, klepstanden etc. die hieronder zitten.

 

WKOafgifte rapportage

Voorbeeld WKOafgifte rapportage

 

Door deze top-down aanpak krijgen de technisch beheerders, de specialisten van IF Technology en de projectverantwoordelijke gemakkelijk inzicht over het functioneren. Hierdoor kunnen zij hun tijd beter besteden aan de zaken die ertoe doen: gericht onderhoud en het oppakken van pijnpunten en verbetermogelijkheden. In plaats van uitzoeken hoe het systeem functioneert.

Daar zorgen wij voor.